W tym tygodniu mam zamiar zamawiać nasiona tykwy z plantacji z USA. Farma ma do zaoferowania dużą ilość różnego rodzaju nasion, a fakt ze Ohio to tylko trochę cieplejszy rejon niż Polska (też mają śnieg i nawet czasem ujemne temperatury

) to myślę, że tykwy będą rosły również u nas. Mam przynajmniej taką nadzieję choć zagwarantować nie mogę. Podobno kiełkowalność nasion to ok 70% lub więcej co zdaje się być niezłym wynikiem. Zapylanie tykw następuje na farmie sposobem "open pollinated" czyli same się zapylają więc zastrzegają sobie, że owoce nieco mogą się od siebie różnić od wzoru, ale myślę, że znaczenie tego jest na tyle małe, że można być spokojnym. Paczka nasion (średnio 12-15 sztuk) kosztuje 2,5 dolara czyli trochę ponad 5 zł. Dowiedziałem się, że przesłanie do Polski paczki z 10 zestawami nasion kosztuje 5 dolarów.
Stąd moja propozycja - jeśli ktoś chciałby zamówić dla siebie jakieś nasiona to proszę pisać do mnie na priv bądź maila co i jak. Im więcej osób tym mniej płaci się zwykle za przesyłkę. Chętni niech zajrzą na stronę farmy i zobaczą sami jak sprawa wygląda i jakie nasiona odpowiadają jakim owocom.
Foothills Farm -
http://www.foothillsfarm.com/index.htm (gourd seeds - nasiona; dry gourds - suche owoce tykwy)